Geld besparen met je 3D printer!

Door mvdam op zondag 12 oktober 2014 17:58 - Reacties (30)
Categorie: Tweaks, Views: 7.650

Een tijdje geleden liep ik door de Mediamarkt aan het einde van mijn straat, waar ik dus net iets te vaak kom, op zoek naar een kopietje van GTA V om een tweedehands aangeschafte PS3 mee te proberen.

Zoals wel vaker als ik daar even een rondje wandel liep ik iets onverwachts tegen het lijf, een UP mini 3D printer, voor minder als de helft van het geld waarvoor hij volgens internet gewoonlijk nieuw weg ging. Het ging natuurlijk wel over een demomodelletje, dus hij had al wat meters geprint, maar voor minder als de helft, doen.

Zo gezegd zo gedaan met een enorme doos op de fiets, immers ik kwam voor GTA V, naar huis en snel aansluiten die hap. Een modelletje downloaden van Thingiverse, en proberen, klooien, printen, meer klooien en vooral veel wachten :). Dat is een paar dagen leuk, totdat je je gaat afvragen, wat is nu eigenlijk het praktisch nut van zo'n apparaat? Waar ga ik dit ding in het dagelijks leven nou voor gebruiken?

Dat antwoord kwam een paar weken later pas in de vorm van mijn eerste zelfgetekende productje, een accuhouder voor de accu's van mijn camera's :). Niet heel high-tech, wel verschrikkelijk praktisch, en een leuke oefening voor het opfrissen van mijn 3D tekenskills en mijn schuifmaatbeheersing.

http://i.imgur.com/IN8LnYO.jpg

Een dergelijk product bestond niet, tenminste, niet specifiek hoe ik het in gedachten had, en met mijn trouwe printertje had ik het in enkele uren en voor een klein prijsje gerealiseerd (Pakweg een cent of 30 aan materiaal) Natuurlijk zou men in de "echte" wereld ook zijn uren meerekenen, maar hobby is hobby :).

Toen een paar dagen later diende het volgende zich aan: Ik had een power case gekocht voor mijn iPhone 5S, en wilde deze toch ook erg graag gebruiken in mijn auto, of tenminste, ik wilde graag gebruik maken van mijn Brodit mount om hem aan mijn dashboard te bevestigen!

Zodoende ontstond weer een teken en meetprojectje, wat leidde tot een bruikbare dock voor in mijn auto, met microusb aansluiting zodat hij ook laadde.

http://i.imgur.com/s2uvqgn.jpg
http://i.imgur.com/j6U6Y6j.jpg

Wederom een product dat vermoedelijk niet bestond :).

En toen was het tijd, dat ik een upgrade deed naar de iPhone 6 Plus, deze kwam ongeveer een goede 2 weken na originele beschikbaarheid bij mij aan, en toen meteen kijken voor accesoires, om te beginnen een hoesje, origineel van Apple en in de leren uitvoering. Toen verderkijken, wat ga ik vaak gebruiken? Een autohouder was mijn volgende gedachte, eens even bij mijn hoofdleverancier brodit snuffelen of die al iets beschikbaar hebben :). En ja! Waarempel! Maar na de pagina's een betere blik gegeven te hebben was er enkel een passieve houder beschikbaar... maar daar heb ik niks aan...

En toen ging vrij snel het lampje branden, waarom veel (80+) euro uitgeven aan een steun als ik met minimale kosten er zelf ook eentje kan maken, ontwerpen en printen, en er dan ook nog iets van ga leren!

Zodoende begon het ontwerpproces, een steun, die ik aan mijn brodit steun moest kunnen schroeven, waar ik een origineel Apple lightning kabeltje in zou moeten kunnen verwerken om daarmee mijn telefoon op te laden :)

Inmiddels lijk ik met versie 0.6 een heel eind een passende oplossing bedacht te hebben die er ook nog een beetje "cool" uitziet, weinig materiaal verbruikt (+- 15 gram) en goed past :).

http://i.imgur.com/0lK6Yxg.png

Bovenstaand zijn alle revisiestappen die ik doorlopen heb voor het maken van een goed steuntje :)
In de eerste instantie hoopte ik dat ik het kabeltje genoeg zou kunnen klemmen door het gat ervoor te klein te maken, maar op een zeker punt kreeg ik het kabeltje er niet meer in, of hij zat te los. Daarnaast maakte de steun nog gebruik van de originele schroefgaten op de Brodit balljoint die ik misbruikte hiervoor, echter kwam hij dan helemaal onderop de steun te zitten en kwam de hoogte niet mooi uit, daarnaast vond ik de koppelpunten te ver uit elkaar zitten en wilde ik de steun ook in mijn vaders auto kunnen gebruiken waar reeds een 4(S) brodit houder in zit, dus met een adaptertje en 2 imbusboutjes kwam ik een heel eind :)

Onderstaand is versie 5 van de 6 gemonteerd in mijn auto. Probleem met deze versie was dat door gebrek aan stevigheid hij de telefoon niet/nauwelijks vastklemde.
http://i.imgur.com/hyhTNRn.jpg

Onderstaand dezelfde versie gemonteerd in de 4S houder in de auto van mijn vader, voor als ik die zo nu en dan kan lenen :)
http://i.imgur.com/MPz85d9.jpg

En de laatste versie, fris uit de printer die zometeen in mijn auto gemonteerd gaat worden :)

http://i.imgur.com/7GPGTpP.jpg

En zo heb ik met een dagje tekenen/printen, 80 euro uitgespaard aan inkopen doen bij brodit, en wederom een boel geleerd :)

Heb je behoefte aan een steuntje? Of wil je het modelletje? Doe me even een DM :).

Volgende: Telco's net als soort van vroeger... 10-'15 Telco's net als soort van vroeger...
Volgende: Online Backup 06-'14 Online Backup

Reacties


Door Tweakers user Palmolive, zondag 12 oktober 2014 18:19

Interessant! Erg leuk gedaan :)

Door Tweakers user mux, zondag 12 oktober 2014 18:32

Jep, zo gaat het met een 3d-printer. Eerst denk je 'wat moet ik ermee', vervolgens staat hij 24/7 aan om allerlei custom dingen te printen voor in en om het huis.

Voor de handige harry is het een apparaat waar je eindeloos plezier van zult hebben.

Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 12 oktober 2014 19:21

Awesome : -).

Die dingen zijn ook wel bezig een maatschappelijke resolutie voort te brengen.
Het "normale" leven wordt steeds meer technisch.

Gaaf!

Door Tweakers user Gomez12, zondag 12 oktober 2014 19:26

Ik denk dat je hier wel een aardig gat in de markt gevonden hebt.

Waar ik 3d-printers eerst voornamelijk gebruikt zag worden voor custom kopjes / bekertjes etc (allemaal centenwerk / max een euro verkoopprijs) kan je inderdaad ook perfect richten op smartphone accessoires die veelal minimaal 25 euro het stuk zijn en waar je nog wel een handeltje in kan beginnen.

Door Tweakers user Pataar, zondag 12 oktober 2014 22:46

Het eerste wat ik zou doen met een 3D printer is een pokéball uit printen :p
Als tweede zou ik een houder maken voor mijn Lumia 920 voor op de fiets. Ik heb er nog geen enkele gevonden op internet.
Voor de rest zou ik nog kleine dingetjes maken zoals een hoofdtelefoon houder voor op mijn tafel, een leuke sleutelhanger en een Raspberry Pie doosje.
Gelukkig wil mijn vader best graag ook een 3D printer :). Lucky me

Door Tweakers user bonyuri, maandag 13 oktober 2014 09:32

Wat heeft deze 3D printer nou gekost? Want dat komt nergens terug :)

Door Tweakers user cadsite, maandag 13 oktober 2014 09:51

Ik teken al zo'n 13 jaar in 3D en sinds kort ben ik ook begonnen met 3D printen. Voorlopig wel nog via shapeways, wie weet ooit ook op een eigen printer.

Leuk om je verhaal te lezen, vul zeker aan met nieuwe ontwerpen!

Door Tweakers user himlims_, maandag 13 oktober 2014 09:52

bonyuri schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 09:32:
Wat heeft deze 3D printer nou gekost? Want dat komt nergens terug :)
merk/type?

Door Tweakers user Centelte, maandag 13 oktober 2014 09:56

Daar ben ik ook wel geďnteresseerd naar. Hoe duur was hij?

Door Tweakers user redbullet, maandag 13 oktober 2014 10:58

Budgetguy schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 09:56:
Daar ben ik ook wel geďnteresseerd naar. Hoe duur was hij?
630 bij mediamarkt ... boven in staat waar hij die gekocht heeft en het type, met google kun je zo het antwoord vinden.

Door Tweakers user mvdam, maandag 13 oktober 2014 11:51

Desttijds was de originele prijs rond de 750,- en ik heb er iets minder als de helft voor betaald :) was een shiwmodel, het deurtje was een keer mer verkeerd schoonmaakmiddel schoongemaakt, en nog wat kleine dingen, maar hij functioneert perfect!

Door Tweakers user levik7, maandag 13 oktober 2014 11:51

Heb je deze printer toevallig in Amersfoort gekocht?

Door Tweakers user pcman007, maandag 13 oktober 2014 11:53

Welke 3d-editing software gebruik je?

Door Tweakers user mvdam, maandag 13 oktober 2014 11:57

Ik heb de printer in Apeldoorn gekocht :)

@Pcman007, momenteel in Google Sketchup, maar met een beetje geluk kan ik binnenkort in Autodesk Inventor prutsen :D

Door Tweakers user SeenD, maandag 13 oktober 2014 13:17

Ik heb eigenlijk precies andersom, ik ben in de markt, althans voorzichtig. Ik wacht nog op een grotere prijsdaling.

En enkele keren per week zie ik al problemen die ik met een 3D printer zou kunnen oplossen.

Maar als ik jou aanbieding had gezien dan had ik hem ook mee genomen en gta laten liggen. :P

[Reactie gewijzigd op maandag 13 oktober 2014 13:20]


Door Tweakers user NightFox89, maandag 13 oktober 2014 14:45

Alleen nog jammer van de hoge aanschafprijs. Heb wat printers vergeleken, maar eentje die echt top kwalitiet produceert is al snel over de 1000 euro. Zodra die rond de 200 a 300 komen te liggen zal ik er pas een aanschaffen.

Diegene die nu in die prijscategorie vallen zijn voor mij persoonlijk kwalitatief gezien nog onder de maat voor serieus werk.

Door Tweakers user i-chat, maandag 13 oktober 2014 15:07

tekenen in autocad of sketchup... zucht... one can only dream ;)

Door Tweakers user cadsite, maandag 13 oktober 2014 15:36

i-chat schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 15:07:
tekenen in autocad of sketchup... zucht... one can only dream ;)
Sketchup is gratis, voor autocad zijn er gratis alternatieven. Stop met dromen en geniet. ;-)
3D AutoCAD zal vrees ik niet gratis lukken.

Een overzicht met mogelijke programma's:
https://www.shapeways.com/creator/tools?li=nav

Jammer dat Solid Edge er niet tussen staat, daar werk ik ook graag mee.

Door Tweakers user DCG909, maandag 13 oktober 2014 16:34

@cadsite hangt er vanaf ;)
Ik gebruik "gratis" Autodesk inventor, omdat ik werktuigbouwkunde studeer :)

Als alles goed gaat kan ik vanaf februarie beginnen met printen (Micro 3D).
Via school heb ik al wat printjes gemaakt en het is gewoon super makkelijk spul, je moet alleen op een idee komen.

Door Tweakers user dudee, maandag 13 oktober 2014 17:27

Je kan vrij makkelijk studentenversies downloaden van solid edge of solid works.
Of via een andere site.

3d printer lijkt mij erg vet al ben ik nog beetje huiverig over de ruwheid en de maat tolerantie die nog erg slecht lijkt bij een vrij goedkope printer.

Vrij oftopic vraag:
Ik ben bezig met opleiding fijn mechanische techniek dus CNC draaien/frezen en het tekenen.

Hoe zit het met het printen op aluminium of rvs?
Op deze manier zou je een erg stevige houder voor je telefoon kunnen maken die met het plastic beschermt word tegen krassen.

Door Tweakers user tzaman, maandag 13 oktober 2014 17:31

Ik vind het een beetje kort door de bocht dat er word gerept over besparingen zonder personeelskosten in acht te nemen. Doe je dat wel, dan zul je zien dat je dock 250 euro heeft gekost.

Door Tweakers user OB1, maandag 13 oktober 2014 17:40

Je zou ook een eigen hoesje kunnen maken voor je iPhone. :)

Met patroontjes en al. Scheelt flink geld.

Door Tweakers user Gomez12, maandag 13 oktober 2014 20:17

tzaman schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 17:31:
Ik vind het een beetje kort door de bocht dat er word gerept over besparingen zonder personeelskosten in acht te nemen. Doe je dat wel, dan zul je zien dat je dock 250 euro heeft gekost.
Personeelskosten zijn kort door de bocht genomen ook niet relevant.
- Of je doet dit soort dingen uit hobby (en niemand gaat zeuren over personeelskosten bij postzegelverzamelaars)
- Of je gaat met dit spul naar de markt toe en verkoopt er 30 voor 9,95 waardoor je personeelskosten weggevallen zijn.

Door Tweakers user mvdam, maandag 13 oktober 2014 20:25

tzaman schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 17:31:
Ik vind het een beetje kort door de bocht dat er word gerept over besparingen zonder personeelskosten in acht te nemen. Doe je dat wel, dan zul je zien dat je dock 250 euro heeft gekost.
Dan heb jij niet goed gelezen, ik heb het er zeker wel over gehad, namelijk dat ze voor mij niet relevant zijn, ik teken/knutsel uit hobby. Voor mij is het dus een vorm van vermaak. Waardoor vanuit wat het woord hobby betekent mijn uren dus niks kosten :).

Zodoende bespaar ik geld met mijn printer, omdat ik vanuit hobby print :)

Door Tweakers user Gupster, dinsdag 14 oktober 2014 00:07

Volgens mij heb je aan je printer mee plezier dan je GTA V haha.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 14 oktober 2014 07:11

tzaman schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 17:31:
Ik vind het een beetje kort door de bocht dat er word gerept over besparingen zonder personeelskosten in acht te nemen. Doe je dat wel, dan zul je zien dat je dock 250 euro heeft gekost.
aan de andere kant heeft deze hobby hem van verveling behoed en hoefde hij daardoor geen netflix aan te schaffen om zijn tijd aan te verdoen besparing 9euro per maand...

kortom het is maar hoe je het bekijkt.

Door Tweakers user bonyuri, dinsdag 14 oktober 2014 09:51

redbullet schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 10:58:
[...]


630 bij mediamarkt ... boven in staat waar hij die gekocht heeft en het type, met google kun je zo het antwoord vinden.
Bedankt, dat kan ik inderdaad zelf. 8)7
Als je goed had gelezen heb je gezien dat hij korting heeft gekregen, dus ik was benieuwd hoeveel hij nou in totaal heeft betaald.

Door Tweakers user A Lurker, dinsdag 14 oktober 2014 10:34

tzaman schreef op maandag 13 oktober 2014 @ 17:31:
Ik vind het een beetje kort door de bocht dat er word gerept over besparingen zonder personeelskosten in acht te nemen. Doe je dat wel, dan zul je zien dat je dock 250 euro heeft gekost.
Man needs a hobby....

Je argument is alleen relevant als je er echt de P in hebt om dit te maken of als je dit doet ipv je bestaande baan. Maar zoals gemeld doet hij het als hobby, en dan vind ik het niet kort door de bocht om te zeggen dat je effectief zowat 80 euro bespaard hebt.

Ik zeg, puik werk!

Door Tweakers user Richh, dinsdag 14 oktober 2014 11:04

Dit is echt supervet! Het is dat die printers zo duur zijn, maar ik zou er ook graag eentje willen voor dit soort doeleinden ;)

Overigens, als je de kabel wat stroever wil maken, zou ik op zoek gaan naar een heel dun ringetje rubber, of ander stroef materiaal. Je maakt het gat ietsje groter en doet het rubber om de connector en in het gat, dan blijft het beter zitten ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 oktober 2014 11:07]Reageren is niet meer mogelijk