Tweaks, mods, aanpassingen en andere shit

Gameboy Pocket-RPi3 Buildlog #1

Door mvdam op vrijdag 1 juli 2016 15:01 - Reacties (11)
Categorie: Tweaks, Views: 4.002

Nadat ik deze week licht besmet ben geraakt met het Pi virus doordat ik een Pi voor een leuk prijsje over kon nemen, heb ik er direct een projectje voor gevonden. Dit gehele projectje zal gelijkend zijn aan: een project van XodusTech

Maar, first things first. Wat is een Pi-Pocket? Voor een eerst hint zie onderdstaande afbeelding.

http://www.mvdam.nl/wp-content/uploads/2016/07/Pocket-Pi-1.png
Afbeeldingsbron: http://www.xodustech.com/...spberry-pi-gameboy-pocket


Een klein voorbeeldje van wat het moet worden Bron: XodusTech

Een Raspberry Pi 3 (of in geval van bovenstaande afbeelding een Pi B+) Inclusief scherm ingebouwd in de behuizing van een GameBoy Pocket.

De GameBoy Pocket is de kleinere opvolger van de originele Gameboy DMG-01 waar Chaozz recentelijk een uitgebreid filmpje van gemaakt heeft. Echter betrof het daar enkel het inbouwen van Backlight. De GameBoy Pocket is uitgekomen in 1996.

Met dit project ga ik proberen om de volgende hoofdcomponenten in een GBP (GameBoy Pocket) te bouwen:

- Raspberry Pi 3 Model B (¤40) (Link)
- 2,5" Kleurenscherm (¤25) (Link)
- 2600mAh Accu (¤12) (Link)
- Gameboy Pocket (¤30) (Elke staat, zolang de behuizing + knoppen maar OK zijn)

Hier heb ik verder nog voor nodig:

- MicroSD 32GB (Formaat naar keuze) (¤5) Link
- Teensy 2.0 USB Development board (¤14) Link
- 3,7V naar 5V Step-up (¤3) Link
- 3,3V Switching mode regulator (¤6) Link
- Miniatuur Versterker (¤1) Link
- 5V 1A Li-ion ladercircuit (¤0,40) Link
- 28mm Speaker (¤0,80) Link
- Extra USB poort (¤0,19) Link
- Vervangend glaasje voor de Gameboy (¤4,99) Link

Dit alles heb ik voornamelijk op Ebay besteld. De Raspberry is tweedehands.

Totale onderdeelkosten ongeveer tot zover: 125,- Euro

Dat maakt het niet echt een budget projectje. Waarschijnlijk kun je nog wel een paar dingen hier en daar besparen. Je zou eventueel bijvoorbeeld voor de knoppen de GPIO pins van de RPi kunnen gebruiken in plaats van de Teensy. Maar de Teensy maakt het één en ander makkelijker.

Ook kun je dingen als een accu + electronica, nieuw glaasje. Waarschijnlijk wel goedkoper krijgen of weglaten als je dat wil. Hetzelfde geldt voor de LCD. Ik heb deze uitgezocht omdat ik behoorlijk zeker weet dat hij past en gaat werken in deze build. Aanvullend zijn er voldoende guides beschikbaar die beschrijven hoe je dit schermpje kan voeden op 5V ipv 12V.

Verder benodigd:

- Lijm
- Soldeerbout + Soldeer
- Dunne kabeltjes voor verbindingen tussen componenten
- Dremel / stanleymes

Alle benodigde spulletjes zijn zoals gezegd reeds besteld. De Raspberry Pi 3 komt vandaag of morgen binnen, evenals de GameBoy Pocket. De overige spullen komen (helaas) allemaal uit china, dus zullen er wat langer over doen.

http://www.mvdam.nl/wp-content/uploads/2016/07/Pocket-Pi-3.png
PostNL houdt het spannend! :)

Maar, wat kun je er nu eigenlijk mee?
De Pi zal gaan draaien op een stukje software dat RetroPi heet. Hiermee kun je een behoorlijk aantal "retro" consoles emuleren. (NES, SNES, N64, GB(A) enzovoort). Het mooie aan de Pi is dat hij ook een HDMI uit heeft, en hierdoor kun je dus ook je emulaties op een TV spelen.

De Pi3 beschikt over ingebouwde bluetooth, dus als je een paar controllers hebt die dat ondersteunen *kuch* 8BitDo Snes 8Bitdo PRO *kuch*

Hierdoor kun je ook heel eenvoudig over de beperkingen van de GameBoy heenkomen, namelijk, hij heeft maar "2" knoppen (A en B). Waar je voor een snes game al gauw 4 knoppen wil hebben. En voor een N64 game liefst nog wat meer.

Zodra ik alle spulletjes binnenheb zal ik aan de knutsel gaan, en dan laat ik jullie meer weten!

Reacties zijn O+. Vind je dit een leuk of stom idee? Zou je zo'n ding wel willen kopen? Let me know O+

Geld besparen met je 3D printer!

Door mvdam op zondag 12 oktober 2014 17:58 - Reacties (30)
Categorie: Tweaks, Views: 7.650

Een tijdje geleden liep ik door de Mediamarkt aan het einde van mijn straat, waar ik dus net iets te vaak kom, op zoek naar een kopietje van GTA V om een tweedehands aangeschafte PS3 mee te proberen.

Zoals wel vaker als ik daar even een rondje wandel liep ik iets onverwachts tegen het lijf, een UP mini 3D printer, voor minder als de helft van het geld waarvoor hij volgens internet gewoonlijk nieuw weg ging. Het ging natuurlijk wel over een demomodelletje, dus hij had al wat meters geprint, maar voor minder als de helft, doen.

Zo gezegd zo gedaan met een enorme doos op de fiets, immers ik kwam voor GTA V, naar huis en snel aansluiten die hap. Een modelletje downloaden van Thingiverse, en proberen, klooien, printen, meer klooien en vooral veel wachten :). Dat is een paar dagen leuk, totdat je je gaat afvragen, wat is nu eigenlijk het praktisch nut van zo'n apparaat? Waar ga ik dit ding in het dagelijks leven nou voor gebruiken?

Dat antwoord kwam een paar weken later pas in de vorm van mijn eerste zelfgetekende productje, een accuhouder voor de accu's van mijn camera's :). Niet heel high-tech, wel verschrikkelijk praktisch, en een leuke oefening voor het opfrissen van mijn 3D tekenskills en mijn schuifmaatbeheersing.

http://i.imgur.com/IN8LnYO.jpg

Een dergelijk product bestond niet, tenminste, niet specifiek hoe ik het in gedachten had, en met mijn trouwe printertje had ik het in enkele uren en voor een klein prijsje gerealiseerd (Pakweg een cent of 30 aan materiaal) Natuurlijk zou men in de "echte" wereld ook zijn uren meerekenen, maar hobby is hobby :).

Toen een paar dagen later diende het volgende zich aan: Ik had een power case gekocht voor mijn iPhone 5S, en wilde deze toch ook erg graag gebruiken in mijn auto, of tenminste, ik wilde graag gebruik maken van mijn Brodit mount om hem aan mijn dashboard te bevestigen!

Zodoende ontstond weer een teken en meetprojectje, wat leidde tot een bruikbare dock voor in mijn auto, met microusb aansluiting zodat hij ook laadde.

http://i.imgur.com/s2uvqgn.jpg
http://i.imgur.com/j6U6Y6j.jpg

Wederom een product dat vermoedelijk niet bestond :).

En toen was het tijd, dat ik een upgrade deed naar de iPhone 6 Plus, deze kwam ongeveer een goede 2 weken na originele beschikbaarheid bij mij aan, en toen meteen kijken voor accesoires, om te beginnen een hoesje, origineel van Apple en in de leren uitvoering. Toen verderkijken, wat ga ik vaak gebruiken? Een autohouder was mijn volgende gedachte, eens even bij mijn hoofdleverancier brodit snuffelen of die al iets beschikbaar hebben :). En ja! Waarempel! Maar na de pagina's een betere blik gegeven te hebben was er enkel een passieve houder beschikbaar... maar daar heb ik niks aan...

En toen ging vrij snel het lampje branden, waarom veel (80+) euro uitgeven aan een steun als ik met minimale kosten er zelf ook eentje kan maken, ontwerpen en printen, en er dan ook nog iets van ga leren!

Zodoende begon het ontwerpproces, een steun, die ik aan mijn brodit steun moest kunnen schroeven, waar ik een origineel Apple lightning kabeltje in zou moeten kunnen verwerken om daarmee mijn telefoon op te laden :)

Inmiddels lijk ik met versie 0.6 een heel eind een passende oplossing bedacht te hebben die er ook nog een beetje "cool" uitziet, weinig materiaal verbruikt (+- 15 gram) en goed past :).

http://i.imgur.com/0lK6Yxg.png

Bovenstaand zijn alle revisiestappen die ik doorlopen heb voor het maken van een goed steuntje :)
In de eerste instantie hoopte ik dat ik het kabeltje genoeg zou kunnen klemmen door het gat ervoor te klein te maken, maar op een zeker punt kreeg ik het kabeltje er niet meer in, of hij zat te los. Daarnaast maakte de steun nog gebruik van de originele schroefgaten op de Brodit balljoint die ik misbruikte hiervoor, echter kwam hij dan helemaal onderop de steun te zitten en kwam de hoogte niet mooi uit, daarnaast vond ik de koppelpunten te ver uit elkaar zitten en wilde ik de steun ook in mijn vaders auto kunnen gebruiken waar reeds een 4(S) brodit houder in zit, dus met een adaptertje en 2 imbusboutjes kwam ik een heel eind :)

Onderstaand is versie 5 van de 6 gemonteerd in mijn auto. Probleem met deze versie was dat door gebrek aan stevigheid hij de telefoon niet/nauwelijks vastklemde.
http://i.imgur.com/hyhTNRn.jpg

Onderstaand dezelfde versie gemonteerd in de 4S houder in de auto van mijn vader, voor als ik die zo nu en dan kan lenen :)
http://i.imgur.com/MPz85d9.jpg

En de laatste versie, fris uit de printer die zometeen in mijn auto gemonteerd gaat worden :)

http://i.imgur.com/7GPGTpP.jpg

En zo heb ik met een dagje tekenen/printen, 80 euro uitgespaard aan inkopen doen bij brodit, en wederom een boel geleerd :)

Heb je behoefte aan een steuntje? Of wil je het modelletje? Doe me even een DM :).

Custom Powerbank (4)

Door mvdam op vrijdag 6 juni 2014 13:19 - Reacties (24)
Categorie: Tweaks, Views: 6.542

Inmiddels zijn we een paar weken verder een beetje testen verder en een aantal ervaringen rijker :).

Mijn zonnepaneeltje is binnengekomen en ik heb er uitgebreid mee kunnen testen om te kijken of ik met een 7 watt paneel mijn behoeftes kan voeden qua stroomgebruik voor mijn iPhone bijvoorbeeld, en wellicht ook voor mijn overige apparaten.

We begonnen met het binnenkrijgen van het zonnepaneeltje, Stevig gebouwd, ziet er goed uit.

http://i.imgur.com/hbBRcDj.jpg

In de volle zon was mijn testopstelling als bovenstaande, nu bleek direct al dat ik geen 7W uit dit paneel ging halen ook niet onder de meest ideale omstandigheden, want veel idealer, blauwe lucht, volle zon, ging het niet worden. Mijn output was op dat moment "slechts" 0,68A bij 4,88V oftewel 3,31W. Dat is nog niet eens de helft van wat er aan mij beloofd wordt. :'(.

http://i.imgur.com/kUWmzCj.jpg

Maar, dacht ik optimistisch, 3,31 watt is alsnog meer als de +- 2 watt die ik berekend heb nodig te hebben om alles vol te houden. Helaas is dit dus in de volle zon en is de score bij iets bewolking een stuk minder. Omdat mijn raam permanent openzetten geen optie is was mijn volgende idee om hem op de plaat die ik tegen mijn kozijn aan heb zitten voor de slangen van mijn airco te schroeven :).

http://i.imgur.com/WRGPCa0.jpg

Dit gaf echt een bijzonder matige opbrengst, nog matiger dan ik al had. Slechts 70mA bij 4,24V oftwel slechts 0,29W. Dat zou betekenen dat voor het opladen van een powerbank ik maarliefst 136 zonuren nodig had, uitgaande van 10 per dag is dat bijna 2 weken laden! Dat is te lang :o.

Dus was mijn volgende geniale ingeving om mijn zonnepaneeltje te verplaatsen naar een plaats waar ik bijna gegarandeerd zonlicht had en zoveel mogelijk licht had op 1 dag. Dus mijn volgende idee was om hem op mijn dak te leggen :) Dat werkte :D

http://i.imgur.com/y2Dyai3.jpg

http://i.imgur.com/5PLy9L4.jpg

Ook op een redelijk bewolkte dag haal ik ergens tussen de 0,4 en 0,6A momenteel bijvoorbeeld, 20 graden buiten en een gedeeltelijk bewolkte lucht, 0,43A bij 4,85V wat 2,08W is, toch een leuk getal en met die snelheid zou ik slechts ongeveer 2 dagen bezig zijn met het laden van 1 powerbank :D.

Tot zover lijkt het erop dat het me redelijk moet lukken, hopelijk krijg ik binnenkort nog meer powerbanks binnen zodat ik er altijd eentje aan de lader kan hebben :D. Wel heb ik nu vandaag alvast wat leuke dingen binnengekregen.

Namelijk siliconen hoesjes voor om mijn powerbanks, zodat ze niet beschadigen en ik ze uit elkaar kan houden :D.

http://i.imgur.com/qTj0ypF.jpg

http://i.imgur.com/AEEdOj5.jpg

http://i.imgur.com/yEph3qg.jpg

http://i.imgur.com/aC65qWz.jpg

Zie jullie de volgende keer! :D

De Switch (2)

Door mvdam op zaterdag 31 mei 2014 00:30 - Reacties (21)
Categorie: Tweaks, Views: 5.908

In het eerste deel van deze "serie" heb ik kort uitgelegd waarom ik de keuzes gemaakt heb die ik heb gemaakt en inmiddels zijn we een paar dagen en een paar ervaringen verder, ik ben iets een boel meer gewend geraakt aan mijn nieuwe macbook en heb er een boel meer gebruik van kunnen maken.

De reden dat jullie zo lang hebben moeten wachten op een update van mijn kant is eigenlijk stiekem heel erg simpel, ik had nog niet de apparatuur binnen of aangeschaft die ik nodig had om mijn desktop overbodig te maken. Nu heb ik naar mijn weten eigenlijk alles wel binnen en is er alleen nog de taak om alles te stroomlijnen en netjes te maken zodat het er ook nog een beetje tof uitziet! :D

Allereerst begin ik graag met hoe mijn werkplek/bureau eruit zag met mijn oude opstelling.

http://i.imgur.com/jsWfn2u.jpg

Deze opstelling heb ik jaren lang gebruikt in een of andere vorm, met in den beginne minder schermen, op een zeker moment zelfs 4 schermen en nu ben ik sinds 2011 blijven hangen bij 3 schermen, het "magische" getal :)

Deze opstelling gebruikte een behoorlijke mik stroom, zelfs als er niet zoveel gedaan werd door mijn pc. Met 3 schermen aan, en mijn pc in idle modus verstookte het hele plaatje ongeveer 336 Watt, en dat is een behoorlijke bak stroom (vind ik). Ik vermoed dat enkel het systeem idle ongeveer 100-150 Watt weg stond te stoken. Waar ik nu, met 3 schermen in gebruik bij benadering 180W uit de muur trek. Beduidend minder vermogen ten opzichte van voorheen met slechts 1 scherm in gebruik. Ik vermoed dat ik dan ook ongeveer 150 Watt bespaar, mijn oude systeem stond 24/7 te draaien, dat scheelt alleen aan stroomkosten al ruwweg 260 euro per jaar, best een boel. (Vind ik).

Nu hoor ik enkelen van jullie bijna denken, waarom is die bak idle zo'n stroomhongerig apparaat? Omdat ik 2 GTX660 kaarten in SLI draaide, die nooit echt lekker terug wilden klokken vermoedelijk. Maar eigenlijk weet ik het niet precies en boeide het ook relatief weinig op ons totaalverbruik in dit huishouden (+-20.000kWh/jaar). Dit komt mede omdat er in onze woning geen gas ligt, en wij enkel van een warmtepomp gebruik maken. En eigenlijk stiekem vooral omdat mijn ouders er nooit een probleem van hebben gemaakt haha.

Maar dus, nu wat is het plan van aanpak? Hoe vervang ik een volledige desktop, met alle aansluitingen en voedingsmogelijkheden van dien? Mijn desktop had namelijk nog wel een paar voordeeltjes ten opzichte van een laptop, met name in het voedingsgebied. Ik had 3 van de 5 externe schijven die ik gebruikte gevoed via een molex connector in mijn pc. Daarnaast voorzag ik mijn 2 usb hubs van extra prik via diezelfde molex connector, had ik een stuk meer usb poorten tot mijn beschikking (toegegeven USB2.0 maar toch).

Dus, wat behoud ik van mijn oude setup?

- 3x Iiyama 2407HDS-1 Schermen.
- 5x Externe Schijf, 2x 1,5 TB, 2x 3TB en 1x 4TB
- Logitech K800
- Logitech Performance MX
- 3x 7 poorts USB 2 hub
- Denon Receiver

Wat voeg ik toe met mijn nieuwe setup aan randapparatuur?

- 1x 7 Poorts USB 3.0 hub
- 2x Mini Displayport naar DVI
- 1x HDMI kabel
- 1x USB 3.0 Gigabit Ethernet adapter

De 7 Poorts usb 3.0 hub zal ik gaan gebruiken om de 3 usb 2.0 hubs aan te sturen, en daarmee ook de harde schijven aan t sturen. Deze heb ik betrokken uit China, bij het befaamde DX vandaan. Klik.

http://i.imgur.com/ziQ5Ojy.jpg

http://i.imgur.com/2bs2Bnq.jpg

Ik heb nog geen testjes gedraaid over of hij daadwerkelijk de snelheid van USB 3.0 haalt, maar allicht is die beter als een USB 2.0 hub :). Hij is goed en stevig gebouwd en ik kan als ik zou willen elke USB poort aan en uit zetten.

Dan is het nu tijd om draadjes om te gaan pluggen en alles weer een beetje netjes te gaan maken :D.

Versie 1, testen of alles werkt zoals ik wil, nog niks geoptimaliseerd aan kabelmanagement. Zelfs de desktop is nog aangesloten.

http://i.imgur.com/VgyrEeu.jpg

http://i.imgur.com/17J8xCA.jpg

Dan hebben we versie 2.0, 3 van de 5 externe schijven op een andere plaats gezet, macbook verplaatst en hier en daar een kabeltje weggewerkt, desktop weggehaald. Nog lang niet perfect en zo netjes als ik wil. Liefste wil ik een dock voor mijn macbook zodat ik slechts mijn macbook in de dock hoef te drukken en een hdmi kabel in de andere kant :). Maar dat is nog toekomst muziek. Voor nu laat ik jullie achter met wat plaatjes van de huidige situatie, en tot de volgende keer, dan meer over mijn gewenningen aan OSX :)

http://i.imgur.com/WIlTH1E.jpg

http://i.imgur.com/WrGRkk4.jpg

http://i.imgur.com/qiWE5jw.jpg

http://i.imgur.com/WjpfTWV.jpg

De Switch (1)

Door mvdam op dinsdag 13 mei 2014 22:26 - Reacties (15)
Categorie: Tweaks, Views: 5.838

Er is al een boel over geschreven op internet, het switchen van Windows naar Osx, maar toch wilde ik in een gekke bui jullie in kleine en langere beetjes vermaken met mijn irritaties prettige ervaringen met OSX en ondertussen wellicht ook nog wat leren van de dingen die ik uitvindt via reacties, internet, en eigen ervaringen.

OSX is voor mij niet nieuw, een aantal jaar terug heb ik al ruim anderhalf jaar met een Macbook gelopen, toegegeven het allergrootste stuk van die tijd heb ik daar Windows op gedraaid, maar desalniettemin heb ik toen zeker 2x een week :9 gebruik gemaakt van het toch stiekem wel prettige en zuinige OSX. Na anderhalf jaar plezier en tegelijkertijd frustratie aan mijn Macbook (voor diegenen die interesse hebben: een Macbook Pro 15" mid 2011) en dan met name aan de accuduur binnen Windows omdat er enkel support was om de ingebouwde extra GPU te gebruiken en niet de zuinige gpu die bij de processor opgepropt was. Dit resulteerde in een real-life accuduur van ±3 uur op zijn top, waar dit model volgens zijn specificaties toch dik het dubbele zou moeten halen. (zo uit mijn hoofd 7 uur). En dat maakte, dat een laptop die vanuit zijn bouw en specificaties zo verschrikkelijk mooi in elkaar zit, en kwalitatief goed aanvoelt toch een dikke domper had op zijn accuduur.

Daarbij kon ik niet wennen aan OSX, het voelde simpelweg niet af aan en ik kon het destijds met geen mogelijkheid combineren met mijn windows desktop, waar alles toch net even anders op ging en waar ik veruit de meeste tijd op doorbracht.

Nu, ±2,5 jaar later is er een boel veranderd, de notebooks van Apple zijn volwassener geworden en voldoen meer aan mijn specificaties. Vanuit mijn destijds bijbaantje en nu werk vond ik het prettig om 3 beeldschermen te hebben. (Remote assistance). De Macbook Pro die ik destijds had kon slechts 1 scherm aansturen extra, naast het scherm dat ingebouwd zat in de macbook. Dit konden er natuurlijk wel meer zijn door schermen te daisy-chainen. Maar de betreffende schermen liggen buiten mijn budget en de schermen die ik nu heb voldoen naar mijn mening prima, alle3 voorzien van VGA, HDMI en DVI, een mooi formaat (24 inch) en een in mijn ogen prima resolutie (1920x1080).

Ik heb nu de bovenste MacbookPro Retina (2,3Ghz, 16GB, 512GB) aangeschaft. Hiermee heb ik in principe genoeg power om de dingen te doen die ik elke dag wil doen, kan ik 3 externe schermen aansturen en mijn logge desktop aan de kant zetten. In principe zijn er geen programma's uit de programma's die ik gebruik die niet in een of andere vorm beschikbaar zijn voor de Mac.

Dan resteert er eigenlijk enkel mijn ingebouwde autist, kan ik wennen aan de andere manier waarop de dingen in OSX gaan, en dan met name de manier waarop OSX zijn bestanden organiseert en programma's maximaliseert. En een klein beetje extra hardware, wat kabels en een deftige USB 3.0 hub (of 2).

Wat heb ik nu staan aan Windows bak?

- i7 920 @3.0 Ghz
- 24GB DDR3
- 2x Nvidia GTX660
- 500GB SSD
- 2TB intern, 13TB externe opslag
- 1200W Corsair AX voeding (Voedt ook alle externe schijven) (Overkill!!)

In het kort een lekkere bak die prima vlot is voor alles wat je er tegenaan kunt smijten. Er zijn in mijn ogen geen processoren op de markt gekomen sinds die i7 serie die qua performance zoveel opleveren dat het voor mij de upgrade naar een nieuwe pc waard vond. De enige serie processoren/moederborden die ik zou overwegen zijn moederborden met een 2011 socket en 8 geheugenbanken die mij in staat stellen om 64GB geheugen te draaien (omdat het kan). Echter ben ik dan met een systeem dat naar mijn wensen is, zo weer dik 1500 euro kwijt voor een pc die een boel stroom zuipt, een boel ruimte inneemt en toch niet zo mooi/strak is als ik het voor ogen heb :). Daarbij opgeteld dat ik toch ook op zoek was naar een nieuwe mobiele powerhouse, waarmee ik ook bij mijn vriendin en op locatie kan werken, bestanden kan downloaden en onderweg een filmpje in elkaar kan draaien en renderen :). Tel daarbij op mijn voorliefde voor het gevoel van kwaliteit dat ik van een Apple laptop af vind stralen maakte dat de 2600 euro een voor mijn rechtvaardigbare uitgave was :).

Met die laptop kan ik namelijk mijn vaste pc vervangen voor een model dat sneller is, minder stroom nodig heeft en toch mijn 3 schermen aan kan sturen als ik het nodig heb. Daarbij heb ik direct altijd mijn "vaste" pc bij me en mis ik dus nooit wat onderweg.

Inmiddels heb ik een aantal uurtjes kunnen wennen aan mijn nieuwe laptop en tot zover geniet ik ervan, net zo'n fantastisch scherm als in de ipads die ik in mijn bezit heb gehad, en toch het gemak van een toetsenbord en een touchpad, wat als extra voordeel met zich meebrengt dat ik hem lekker makkelijk "rechtop" kan zetten :). De afwerking is fantastisch en de accuduur lijkt prima te zijn. Ik heb nog niet echt tijd gehad verder om te proberen en bezig te zijn met OSX en zijn werkingen.

Daarover de volgende keer meer :) Dan krijgen jullie ook wat leuke plaatjes te zien van de setup nu/toen en hoe hij gaat worden :)